Een weekplanning maken! Hoe doe je dat? - gelukkiginjehoofd.be
Gelukkiginjehoofd-Dé website voor een gelukkig en stressloos leven!
mindfull 8 november 2018
mm
Marjolein Geen reacties

Wil jij ook graag een gelukkig leven zonder zorgen of stress? Leren om écht te genieten van jouw leven? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

Ja! Ik wil een gelukkig en stressloos leven!

Waarom zouden we een weekplanning maken? Heeft het nut en wat brengt het op? Lees hier alle voordelen van een weekplanning en hoe je daar aan begint!

weekplanning makenEen weekplanning maken is niet zo moeilijk. Iedereen kan het. Dus dat hoeft geen probleem te vormen. Vaak willen mensen dingen niet doen omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Omdat ze vermoeden dat het moeilijk en lastig is, maar is dat wel zo?

Meestal zijn de dingen alleen maar moeilijk in ons hoofd en gaat de rest vanzelf als je er even de tijd voor neemt. Daardoor zal je merken dat je steeds beter wordt in afspraken en dingen doen zoals het hoort. Net als met een weekplanning maken, zullen ook andere taken makkelijker worden.

Waarom zou je nu eigenlijk een weekplanning moeten maken? Simpel.

Het maakt je leven makkelijker en overzichtelijker.  Jij wordt er beter van en de hele week zal makkelijker aanvoelen. Problemen zullen sneller opgelost worden en je hebt een duidelijk overzicht van de komende opdrachten.

Die weekplanning kan je maken voor werkgerelateerde zaken, voor familiale zaken en ook voor jouw eten bijvoorbeeld. Zo is het erg makkelijk als je al op voorhand een weekmenu klaarzet. Jij -en het hele gezin- weten dan wat er elke dag gegeten wordt en wat er moet voorbereid worden.

Het maken van een weekplanning zorgt ervoor dat jij in alle rust kan starten aan een nieuwe werkweek. Je hebt een duidelijk plan, je weet wanneer welke taken af moeten zijn, je weet wanneer iemand je verwacht en jij kan voor jezelf geen excuses meer zoeken. Staat het erop, dan moet het gebeuren.

Wat zijn de voordelen van een weekplanning?

Een weekplanning maken klinkt misschien onnozel en overdreven maar dat is het helemaal niet. Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze van dag tot dag leven. Dat is een goede ingesteldheid maar kan vaak zorgen voor problemen.

1 keer in de week even de tijd nemen om een planning te maken, kan je ver vooruit helpen. Hierdoor zal je meer structuur krijgen, je weet wat er deze week op het programma staat. Je maakt jezelf ook ineens de belofte om bepaalde zaken af te werken. Dat is productief.

Het maken van een week planning zorgt ervoor dat JIJ de baas bent van jouw leven. Zo zal je niet geleefd worden, maar leef je zelf. Intens en gelukkig. Je beslist zelf hoe je jouw dagen invult en je kan ook heel bewust kiezen voor dagen waarop jij niets moet doen en alleen mag genieten.

Een weekplanning maken duurt niet lang. Een kwartiertje misschien. Maar deze vijftien minuten zorgen er wel voor dat de rest van jouw week georganiseerd ingevuld wordt zonder veel frustraties. Neem dus elke week even de tijd om te kiezen hoe jij deze week wil invullen.

Weekplanning-Dagplanning.

boek met brilAlles op 1 dag.

Een weekplanning zorgt voor een overzicht en voor structuur. Dat kan er toe leiden dat je dingen sneller en efficiënter klaar krijgt zonder dat je er daarvoor uren tijd moet aan besteden.

Zo kan je jouw dagen indelen in bepaalde taken. Elke dag staat dan voor bepaalde taken die op die dag moeten gebeuren. Je werkt die dag de taken af en dan ben je daar klaar mee voor de rest van de week. Bijvoorbeeld:

 • Maandag : Beantwoorden mails, afspraken, sociale media, autoresponders in orde maken en telefoons doen.
 • Dinsdag: Opzoekingswerk ivm thema’s die je aanbelangen. Foto’s zoeken en ander materiaal.
 • Woensdag: Artikelen schrijven en klaarzetten voor volgende week.
 • Donderdag: Werken aan een nieuw idee of een nieuwe taak.

Resultaat is dat je nog 3 dagen over hebt om dingen te doen die jij leuk vindt. Vind je het leuk die dagen integraal door te brengen met je gezin of geliefde, dan kan dat. Wil je die dagen intens bezig zijn met films en lezen, dan kan dat. Wil je die dagen toch liever in de voormiddag besteden aan werken en de namiddag leukere dingen, dan kan dat ook.

Op deze manier weet jij waar elke dag voor staat en wat er die dag van jou verwacht wordt. Dat is handig.

Elke dag een beetje van alles.

Maar niet iedereen vindt dit een makkelijke manier van werken. Hou je er niet van alles op 1 dag te doen, dan kan je ook verschillende taken op 1 dag zetten.

Ik werk eerder op deze manier. Omdat ik er van houd het gevoel te krijgen dat ik met alles bezig geweest ben en dat alles, elke dag, in orde is. Bijvoorbeeld houd ik niet van onbeantwoorde mails. Ik zal dus elke dag de tijd nemen om mails te beantwoorden.

Op deze manier krijg ik vaker een rustig en veilig gevoel omdat je elke dag tijd hebt voor verschillende klusjes die misschien wat meer tijd vragen.

Elke dag begin je aan jouw taken, bijvoorbeeld:

 • 8u: Opstaan met thee en mooie gedachten.
 • 8u30: Schrijven (bv aan artikelen, essays, werkopdrachten)
 • 11u: Thee, sport, douchen.
 • 12u30: Middageten.
 • 13u: Mails beantwoorden en telefoontjes doen.
 • 13u30: Opzoekingswerk voor allerlei opdrachten.
 • 15u: Lezen en opslagen wat je kan gebruiken.
 • 15u30: Verder werken aan een nieuw project.
 • 17u : Avondeten en ontspanning.

Ik geef hier maar een voorbeeld. Natuurlijk ziet jouw leven er anders uit en zal je andere activiteiten mee moeten inschakelen, maar iedereen kan op deze manier een indeling maken van zijn week en van zijn dag, zodat je efficiënt kan gaan werken.

Overzicht.

Door een duidelijk schema te maken, maak je vaak meer tijd vrij. En vrije tijd maakt een mens blij, gelukkig en rustiger. Dat is de bedoeling. Probeer rustig de tijd te nemen om vrije tijd te creëren voor jezelf. Door op zoek te gaan naar passieve jobs kan je op die manier ook een inkomen voor jezelf verzilveren.

werken aan de laptop

Door niet alleen een dag-planning maar ook een weekplanning te maken, krijg je een duidelijk beeld van wat de week brengt en welke taken er belangrijk zijn en moeten volbracht worden. Je kan bepaalde taken op welbepaalde dagen plannen. Dat is steeds handig ipv voor ongemakkelijke feiten te staan.

Door het maken van een weekplanning zal je ook minder taken gaan uitstellen. De taken staan op je blad en moeten gebeuren. Je zal minder treuzelen en makkelijker de koe bij de horens vatten.

Aan de toekomst denken.

Doordat je een weekplanning maakt, zal je meer in de toekomst denken en leven en dat geeft je een hoop vrijheid. Als je een taak moet afkrijgen dan kan je deze op tijd inplannen in je week waardoor je niet snel snel de avond ervoor nog voor een deadline staat en allerlei zaken in elkaar moet gaan steken.

Zo beperk je stress en ongemakkelijkheid. Je zorgt ervoor dat je voldoende tijd kan nemen om je zaken netjes en correct af te leveren. Dat is de intentie van een weekplanning. De toekomst zal er op deze manier rustiger uitzien en makkelijk worden. Je maakt een afspraak met jezelf. Deze kom je netjes na.

Belangrijkste dingen eerst.

Plan de belangrijkste dingen altijd als eerste. Dan ben je daar klaar mee. Als de belangrijkste opdrachten en taken als eerste op de agenda staan dan kan je daar snel mee bezig zijn en ze afwerken. Eens deze gedaan zijn, kan je eigenlijk genieten van de rest van de week, want er staat niet meer zoveel druk op.

Door een weekplanning te maken krijg je ook zicht op de toekomst en het verlengde van het “nu”.  Daardoor zal je meer tijd en ruimte kunnen maken om ook echt belangrijke dingen in te plannen zoals een bezoekje aan je moeder of een avondje uit met een goede vriendin.

Hoe maak ik een weekplanning?

mindmapEen weekplanning maken is op zich niet zo heel erg moeilijk. Je schrijft de dagen van de week op en daar ga je dan bepaalde taken aanplakken. Je doet dit natuurlijk niet zomaar, je denkt hier even over na. Maak een lijst van alle taken die moeten gebeuren en bekijk waar welke het best past.

Neem de tijd om na te gaan wat er NU snel moet gebeuren en bekijk welke taken je verder in de week mag/kan/moet plannen. Ikzelf doe bijvoorbeeld steeds op donderdag de boodschappen. Ik plan mijn “boodschappenlijst maken” steeds in op dinsdag. Op woensdag neem ik de tijd om het na te kijken zodat ik zeker niets vergeten ben.

Door de week te plannen, kan je de tijd nemen om bepaalde taken en simpele klusjes overal een beetje inplannen. Je hebt de mogelijkheid om zwaardere taken af te wisselen met leukere opdrachten. Neem de tijd om na te denken over wat je op de agenda wil hebben staan.

Wil je dingen die dagelijks gebeuren erop zetten of net niet? Hoeveel ruimte heb je nodig om 1 dag in te plannen? Houd wat plaats over voor als je er graag nog iets wil aan toevoegen. Je weet immers nooit als er iets onverwacht gebeurt en dat deze taak er dan nog ingezet moet worden.

Maak dus een lijstje van alle taken.

Kies voor een schrift, een agenda of een bloc note. Je kan ook een document aanmaken op de computer. Je kan het inplannen in de dag of kiezen om er uren en tijdstippen bij te zetten. Ook de duurtijd die je wil nemen voor 1 bepaalde taak, is handig om mee in te plannen. Hier vind je ook leuke weekplanners.

Wat wil je deze week zeker doen?

Je maakt dus een lijst van alle taken die deze week moeten gebeuren. Klusjes, opdrachten, werk, gezin , de was en de plas. Er zijn eindeloos veel dingen. Maar dat is niet het enige waar jij moet over nadenken.

 • Wat wil je nog meer deze week?
 • Wil je wat tijd incalculeren voor jezelf?
 • Heb je nood aan een beetje meer rust en wat minder stress?
 • Heb je zin in een avondje weg met je echtgenoot?
 • Wil je een avondje uit met een vriendin?

Het zijn allemaal dingen die je mee inplant in je weekschema. Het leven draait niet alleen om zaken doen en geld verdienen. Ook de leuke dingen zijn belangrijk. Zij zorgen ervoor dat jij je goed voelt en dat je gelukkig bent.

Heb je er nood aan om elke dag een half uurtje te gaan lopen, plan dat dan ook in. De week en de opdrachten gaan duizend keer beter als jij je lekker in je vel voelt.

Waar wil je deze week niet veel tijd aan besteden?

Het omgekeerde geldt dan natuurlijk ook. Wat wil je deze week liever niet doen? Ook dat is belangrijk. Misschien moet je wel echt dringend naar de kapper, maar heb je daar geen zin in? Dan moet je dat ook niet plannen.

Misschien wil je wat minder stress op het werk, wat minder drukte, minder vrienden op bezoek, minder werk of wat dan ook? Dan kan je dat ook in je werkplanning zetten en ervoor zorgen dat je dat beter kan invullen en een betere verdeling maakt.

Hoe deel ik de week goed in?

Een week bevat zeven dagen en een groot deel van die week is al op voorhand ingevuld. Ik denk maar aan de kinderen naar school brengen, werken, slapen, bepaalde sociale activiteiten. Dat soort dingen zijn zaken die steeds vastliggen. Daar kan je weinig tot niets aan veranderen.

Je hoeft niet alles tot op de minuut in te delen maar het is wel de intentie om de belangrijkste dingen een plaatsje te geven. Als je belangrijke dingen niet gaat inplannen, dan bestaat de kans dat je er niet toe komt en dat is niet de bedoeling. Blokkeer een deel van je dag voor een belangrijk project en probeer in dat deel van de dag zoveel mogelijk gedaan te krijgen.

zandloper

Doe dat voor taken maar ook voor mensen. De taken zijn belangrijk , maar de mensen in jouw leven ook. Zorg ervoor dat je dus tijd vastpint om met die mensen samen te zijn. Het is immers erg makkelijk om dergelijke dingen onderaan de prioriteiten lijst te zetten.

Plan leuke dingen in die jij belangrijk vindt en waar jij mee bezig wil zijn. Naast alle verplichtingen is er echt nog tijd voor andere dingen. Houd dagen vrij, plan een leuke avond in, plan een dag in om het huis te kuisen, een reisje te boeken, te kijken naar een nieuwe parketvloer…

Denk eraan dat dit jouw leven is en door jouw leven bewust in te plannen kan je de kwaliteit van dat leven beter en vrolijker houden.

Overdrijf niet!

Kijk alles nog eens na en zorg ervoor dat er alleen dingen in staan die ofwel:

 • echt belangrijk zijn, waar je niet tussenuit kan,
 • die je écht heel graag wil doen en die je blij maken.

Iets inplannen om in te plannen, dat is niet de bedoeling. Probeer vooral bezig te zijn met de dingen die jou voldoening geven en waar je blij van wordt. Zo kan je elke avond gaan slapen met een fijn voldaan gevoel. Zorg daarbij dat je niemand moet teleurstellen.

Denk eraan dat je altijd meer wil doen dan dat er tijd is, zorg er dus voor dat je goed plant en jezelf niet overwerkt. Jezelf te veel inplannen en onrealistische doelen stellen zorgt voor teleurstelling.

Schrap afspraken die je doet voor iemand anders. Schrap afspraken die je niet blij maken en waarvan je alleen ja zegt omdat je het gevoel hebt dat je ze moet doen omdat je geen nee durft zeggen of omdat je bang bent dat iemand het je kwalijk zal nemen.

Kijk even of je van de week die je gepland hebt, blij wordt en of deze week haalbaar is. Niet té vol, niet té druk, niet té veel opdrachten, té weinig tijd, niet té vervelend? Word je hier gelukkig van? Ja? Boeken dan maar! Word je er niet gelukkig van? Schrap dan een paar dingen!

Wees realistisch en flexibel.

laptopEen weekplanning maken is slim en verstandig. Zo zorg je ervoor dat je weet wat er komt en dat bepaalde taken ook echt zullen gebeuren.

Maar als het leven verandert en onverwachte zaken gebeuren, dan moet dat ook kunnen en dan moet de weekplanning aangepast kunnen worden.

Een weekplanning is dus de richting die je uit wilt deze week. Maak geen scène, raak niet in stress als dingen niet lopen zoals gehoopt. Pas je aan en maak er opnieuw het beste van!

Doordat je een weekplanning maakt, maak je een overzicht. Door dat overzicht zal je kunnen terugvallen op iets dat een basis vormt voor de toekomst. Dat zorgt voor rust en veiligheid. Dat heeft een mens ook nodig. De wetenschap dat alles wel goed zal komen.

Conclusie.

Een weekplanning maken is een goede start naar een rustiger en gelukkiger leven. Een leven met minder stress en minder zorgen. Je hebt een duidelijk zicht op de dag van nu en op de toekomst en dat zorgt voor kalmte in jouw dagdagelijks leven.

Zorgen en stress daar kan je ziek van worden. Het is dus belangrijk om jouw hoofd zo leeg mogelijk te maken. Een weekplanning kan hier bij helpen.

Ben je op zoek naar leuke weekplanners, ga dan eens bij bol.com kijken: ze hebben er veel en leuke soorten. Ga een keertje rond snuisteren en kies er eentje uit waar jij blij van wordt.

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Gewoon simpelweg gelukkig zijn? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *