De schrijver : Haruki Murakami! En al zijn geweldige boeken! - gelukkiginjehoofd.be
Gelukkiginjehoofd-Dé website voor een gelukkig en stressloos leven!
auteurs 11 april 2018
mm
Marjolein Geen reacties

Wil jij ook graag een gelukkig leven zonder zorgen of stress? Leren om écht te genieten van jouw leven? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

Ja! Ik wil een gelukkig en stressloos leven!

Boeken lezen is geweldig én goed voor onze gezondheid. Tenminste als je weet welke boeken de moeite waard zijn. Hier lees je er alles over!

haruki murakamiDe boeken van Murakami zijn één voor één pareltjes in de boekenkast. Ze moeten gelezen worden en ze zijn een streling voor de hersenen. Waarom dat zo is, moet je eigenlijk zelf te weten komen, maar als je op zoek bent naar een goed boek, dan kan ik je deze schrijver absoluut aanraden.

Boeken lezen is een deel van mijn leven. Ik deed het al van kleins af aan en ik ben er nooit mee gestopt. Vroeger droomde ik wel eens van een job die bestond uit het lezen van boeken. Een hele dag niets anders doen, dan boeken lezen, het leek me de hemel op aarde.

Een boek kan je kopen of lenen in de bieb. Het is heel erg verleidelijk om al je boeken te gaan kopen. Dat deed ik vroeger ook. Maar als je ouder wordt, heb je al lang door dat boeken veel centjes kosten en veel boeken willen een grote boekenkast. Niet onbelangrijk vind ik om een goed boek ook een goede verblijfplaats te geven.

Als je wil weten waarom boeken lezen belangrijk is, of goed voor je is, dan kan je dat lezen in dit artikel. Hier geef ik je een aantal wetenschappelijk onderbouwde redenen waarom elk mens zou moeten lezen.

Er zullen nog veel meer redenen zijn, maar dit zijn diegene waar wij ons kunnen in terugvinden en die we je alvast willen meegeven.

We leren lezen vanaf dat we 6 jaar zijn, maar het lijkt soms alsof we het verleren. Hoe ouder we worden, hoe meer we gefocust zijn op de realiteit. We zijn niet meer in staat om plaats te maken in ons hoofd voor een ander verhaal, een andere wereld. Terwijl net dat, zo zinvol kan zijn.

Wie is Haruki Murakami?

Haruki Murakami  is een Japanse schrijver en vertaler. Hij is geboren op 12 januari 1949. Haruki had twee ouders die les gaven in de Japanse literatuur. Hijzelf had meer interesse in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

japanse boomMurakami kreeg een opleiding toneel in Tokio waar hij ook zijn vrouw ontmoette. Hij werkte in een platenzaak en later in zijn eigen jazzbar. Ondertussen schreef hij non-fictie werken.

In 1987 kwam zijn echte doorbraak met de publicatie van “Norwegian Wood”, een nostalgisch verhaal over verlies en seksueel opgroeien van een tiener die terugkijkt op zijn studentenleven en verliefd wordt op twee vrouwen tegelijkertijd. Miljoenen exemplaren zijn er van dit boek verkocht en zo werd Haruki Murakami een nationale beroemdheid.

Daarna ging Murakami door de wereld reizen, meer bepaald door Europa en vestigde zich uiteindelijk in Amerika. Daar gaf hij les aan de universiteit en ondertussen bleef hij boeken schrijven. In die periode schreef hij het boek “De Opwindvogelkronieken.”

Murakami houdt van hardlopen en liep ook verschillende marathons. Hij heeft er ook een boek over geschreven : “Waarover ik praat als ik over hardlopen praat”. Murakami’s boeken worden in meer dan 40 landen uitgegeven en hij is meerdere malen bekroond. Daarom verschijnen zijn boeken ook in verschillende vormen, structuren en stijlen.

Hij heeft altijd heel erg specifieke covers die erg aantrekkelijk zijn en tot de verbeelding spreken. Er zijn boeken met kleurrijke covers en verschillende afbeeldingen die te maken hebben met het boek, maar hij heeft ook een sobere reeks waar steeds dezelfde cover wordt gebruikt met een zachte tint van kleur en één foto die te maken heeft met het verhaal.

Ik heb een voorkeur voor de kleurrijke covers en koop steeds deze boeken.

Waarom Haruki Murakami?

Waarom zou ik een boek moeten lezen van Haruki Murakami. Dat vragen veel mensen aan mij. Maar de “waarom” vraag is toch een vraag die jij alleen kan invullen. Ik kan alleen maar aanbieden en dan moet een ander maar kijken wat hij daar wél of niet mee doet. Zo gaat dat toch?

sushiWat is er typisch aan de boeken van Murakami. Even kijken.

 • Hij is al verschillende malen getipt voor de Nobelprijs literatuur, maar hij heeft de prijs nog nooit mogen winnen. Heel erg jammer, langs de andere kant maakt het niet uit. De man is geweldig en schrijft hoogstaande literatuur met of zonder Nobelprijs.
 • Als je boeken gaat lezen van Murakami zal je dingen te weten komen over de Japanse levensstijl en cultuur.
 • Je zal ondergedompeld worden in vreemde en absurde verhalen die toch allemaal een vorm van realiteit met zich meedragen.
 • We leren hoe Japanners ontbijten en dineren.
 • Je zal zonder veel moeite meegesleept worden in een realiteit waar je als lezer niet buiten kan.
 • Tegelijkertijd voel je sympathie voor hoofdpersonages en kan je er steeds een deeltje van jezelf in herkennen.
 • De verhalen zijn soms zo absurd dat je snakt naar steeds meer.

Murakami is een meester verteller en weet zinnen te maken met woorden die tot de verbeelding spreken. Zinnen waar je nog enkele dagen mee aan de slag kan in je hoofd. De verhalen zijn steeds meesterlijk gevonden en al zijn ze soms absurd, ze worden wel realiteit in je hoofd en zijn te plaatsen in de dagelijkse wereld.

Murakami heeft ook prachtige romantische boeken geschreven.Verhalen over verliefden. Verliefdheden. Liefde. Ingewikkeld en romantisch. Zoekend en kwetsend naar de waarheid van een menselijk gevoel. Hij slaagt erin om het verhaal en het gevoel zo helder en juist te omschrijven dat je ook daar helemaal in mee kan gaan.

Welke boeken zijn er allemaal?

Er zijn zoveel boeken, dat je waarschijnlijk niet zou weten waar eerst te starten, als je voor de eerste keer op zoek gaat naar een boek van hem. Zo fijn ook, want al die boeken zorgen ervoor dat je veel leesplezier tegemoet gaat. Hij heeft zoveel geschreven, zodra je er eentje gelezen hebt en een grote fan wordt, kan je blijven lezen.

boekcovers

Het is altijd leuk om een boek te lezen van Murakami. De boeken zijn los van elkaar perfect te lezen maar als je van hem verschillende delen wil lezen, is het wel de bedoeling om deze in de juiste volgorde te lezen. Ik denk maar aan zijn Trilogie “1Q84” of zijn allernieuwste boeken “De moord op commendatore deel 1” en “De moord op commendatore deel 2” zijn ronduit geweldig en ook deze lees je beter op volgorde.

Murakami heeft heel veel boeken geschreven. Je kan dus eindeloos blijven kiezen.

 • Dans dans dans
 • Norwegian Wood
 • Aan het zuiden van de Grens
 • De olifant verdwijnt
 • Kafka op het strand
 • Mannen zonder vrouw
 • De jacht op het verloren schaap

Dit om maar een voorbeeld te geven, maar er zijn nog veel meer boeken van deze geweldige man. Maar laat ik vandaag alvast beginnen met het boek “De opwindvogelkronieken”.

De opwindvogelkronieken.

boek MurakamiDe inhoud van dit dikke boek met maar liefst 900 pagina’s is bijna niet na te vertellen. Ik kan er wel bijvertellen dat ik het boek nu ongeveer 15 jaar geleden gelezen heb. Ik ging het uitlenen in de bibliotheek.

Het was dik, 900 bladzijden, en moeilijk van vorm. Het was een speciale editie. Lange smalle bladeren in een boek met steenharde cover. Dik, groot en onhandig.

Ik had de gewoonte een boek te lezen in een warm bad en was dus ook nu het bad ingekropen met veel schuim en mijn boek. Alleen was deze uitgave heel erg onhandig te lezen in een bad. Dus ik ben toen al snel van bad, naar zetel gegaan.

Het boek mag dan wel 900 bladzijden dik zijn, maar elke bladzijde is de moeite waard om te lezen.

Samenvatting.

Het hoofdpersonage Toru Okada krijgt het zwaar te verduren. Eerst raakt hij zijn baan kwijt, zijn kat is spoorloos en dan komt zijn vrouw Kumiko niet meer thuis na haar werk. Ze verdwijnt. Spoorloos. Dit verontrust Toru en dus gaat hij op zoek naar zijn vrouw en naar zijn kat. De zoektocht begint een beetje willekeurig en aarzelend doorheen Tokio.

Daarbij komt hij in contact met een aantal bizarre mensen. Vreemdsoortige figuren wiens motieven zelden zijn wat ze lijken. Hij ontmoet twee gestoorde, paranormale zusjes, een vreemde tiener die werkt in een fabriek voor pruiken, een oude soldaat die vertelt over zijn belevenissen en een dubieuze politicus, die de broer blijkt te zijn van Kumiko.

Dit is de korte inhoud om een beeld te geven waar het boek overgaat. Meer kan ik er niet over schrijven, het is immers aan jou om het te ontdekken. Het boek leest als een trein, zoals alle boeken van Murakami. En gelukkig is er ondertussen een herdruk van het boek zodat het makkelijk te lezen is in een volgelopen bad met schuim!

Andere keuzes.

Wil je liever beginnen met een dunner boek van Murakami en niet dadelijk 900 bladzijden verslinden, dan is “Norwegian Wood” een absolute aanrader. Maar ook “Spoetnikliefde” of  “Ten zuiden van de grens” zijn absolute aanraders. Keuze genoeg dus.

Wil je nog meer?

opindvogelkroniekenSinds kort is zijn laatste boek uit. Een boek in twee delen. De moord op Commendatore deel 1 en de moord op Commendatore deel 2. Het zijn twee dikke boeken van ongeveer elk iets meer dan dan 500 bladzijden. Waarom ik er toch nog even de tijd voor neem om ze hier te vermelden is simpel!

Ik heb ze net gelezen en mijn God wat zijn het weer twee pareltjes! Murakami ten top. Heerlijk vlot geschreven, duidelijk, helder. Met zijn typische pennenstreken en zijn typische manier van personages levend te maken.

Als je deel 1 uit hebt, dan kan je niet anders dan deel 2 bij de hand nemen om er weer lekker door te gaan. De boeken blijven een hele dag in jouw hoofd spelen. Murakami slaagt erin om heel de tijd aanwezig te blijven. Zijn verhaallijnen en zijn personages zijn altijd heel specifiek gekleurd.

Duidelijke beschrijvingen van mensen, van eten, van landschappen. Je krijgt het er allemaal bij waardoor het heel helder wordt. Het voelt aan alsof je zelf in het boek zit en een deel uitmaakt van het verhaal. De absurditeit is in dit boek van een realistisch soort en vraagt naar meer!

Korte inhoud?

Het eerste boek begint met het verhaal van een man, een schilder, die weg gaat bij zijn vrouw. Hij gaat een tijdje rondrijden en de wereld bekijken om uiteindelijk na een lange periode van rondzwerven zijn intrek te nemen in het huis van de vader van een vriend. De vader van die vriend is een bekende schilder.

Het huis ademt allerlei soorten vreemde sferen uit. Het ligt apart, afgelegen en heeft alle rust die een mens nodig heeft om creatief te kunnen zijn. Bij één van zijn zoektochten doorheen het huis ontdekt het hoofdpersonage een schilderij op de zolder. Eentje dat mooi ingepakt is in papier.

Tegelijkertijd krijgt hij een aanbieding om een portret te schilderen van een man. Portretschilderen had hij afgezworen maar wegens de ruime financiële tegemoetkoming, zegt hij toe op de opdracht. Dan begint het verhaal pas echt. Wie is de man? Waarom betaald hij een dergelijk royaal bedrag voor een portret. Wat wil de man?

Het is heerlijk om meegezogen te worden in het beeld van de man. De beschrijving van zijn uiterlijk is zo specifiek dat je zelf ook kan aanvoelen wat voor iemand het is.

Ik kan je absoluut aanraden om deze twee boeken -of je begint met het eerste- naar je toe te laten komen en jezelf onder te dompelen in de Japanse Literatuur. Neem steeds de tijd om even te lezen. Even tijd voor jezelf. Doe het niet gedurende 5min daar heb je niet veel aan: NEEM TIJD OM TE LEZEN!

Conclusie.

Lezen maakt je blijer en gelukkiger. Je wordt er vrij van en je kan in je hoofd op zoek naar verandering en een perspectief naar het leven toe. Lezen brengt je tot rust en zorgt ervoor dat je je tijd zinvol besteedt.

Welke boeken je moet lezen is absolute persoonlijke voorkeur maar als je op zoek bent naar iets deftig, iets meer dan een stationsromannetje of een detective verhaal, dan kan je beter kiezen voor literatuur.

Boeken van Haruki Murakami zijn absolute TOPliteratuur. Ze zijn goed geschreven door een echte schrijver. Ze zitten boordevol spanning en mysterie en brengen een diepgang mee die elk goed boek zou moeten hebben.

Boeken van Murakami zetten je aan het denken en maken je gedachten vrij. Je krijgt een openheid naar mensen toe en een warmte naar het leven.

 Haal een boek en geniet ervan!

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Gewoon simpelweg gelukkig zijn? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *