Hoe maak ik mijn leven leuker? Deel 1! - gelukkiginjehoofd.be
Gelukkiginjehoofd-Dé website voor een gelukkig en stressloos leven!
mindfull 3 september 2018
mm
Marjolein Geen reacties

Wil jij ook graag een gelukkig leven zonder zorgen of stress? Leren om écht te genieten van jouw leven? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

Ja! Ik wil een gelukkig en stressloos leven!

We leven allemaal toe naar de vrije dagen waarop alles mag en alles kan. Maar al die andere dagen is het leven soms lastig en zwaar. Wat kunnen we daar aan doen?

meisjeDit artikel is heel makkelijk. En ook heel leuk!! Jouw leven prettiger maken dat is de bedoeling. Want dat is toch het belangrijkste of niet soms?

Ik zal je verschillende mogelijkheden geven om jouw leven leuker en spannender te maken. Een leven leef je maar 1 keer dus kan je er maar beter het beste van maken.

Het leven is vermoeiend en verwarrend op verschillende manieren. Het kan soms confronterend zijn. Maar tussen alle verplichtingen door en alle dingen die “moeten”, is het wel zo belangrijk om het plezier te vinden in de dingen die je doet. Dat zorgt ervoor dat de balans positief staat en dat zorgt voor een leuk leven.

Je kan natuurlijk niet verwachten dat jouw hele leven vrolijk en mooi is, maar als de balans overslaat naar het positieve dan zijn we goed op weg toch?

Hoe gaan we dat doen?

Ik geef je verschillende manieren waardoor jij er kan voor zorgen dat jouw leven leuker wordt en jij voller en positiever in het leven gaat staan. Daardoor zie je de dingen rooskleuriger en zal je kunnen genieten van alles wat rondom jou gebeurt. Ik schreef hierover ook al een artikel. Ga het zeker een keertje lezen.

Elk puntje dat ik voorstel is een puntje om over na te denken. Je kan het zien als een oefening en die oefening probeer je dan  een dagje uit. Om te zien wat het geeft. Je kan er ook elke dag een keertje over nadenken en zoeken hoe JIJ dat dan in jouw leven kan integreren. Belangrijk is dat je ze leest en met je meeneemt tijdens de dag.

Beschouw dit artikel als een dagelijkse oefening. Elke dag neem je één mogelijkheid, één tip die je dan tijdens de dag verder gaat uitdiepen. Kijken wat je daar mee kan doen en hoe je die specifieke tip kan gebruiken om jouw dag beter te maken. Je zal er van versteld staan, als je dat elke dag doet, hoe je leven zal veranderen.

Als je iets niet zou begrijpen, aarzel dan niet om een reactie te geven, dat vind ik wel zo leuk!


leuk levenIk schreef al eerder een artikel met 5 oefeningen in om gelukkiger te worden. Dat is al een goed begin om mee te starten. In deze blog gaan we hier dieper op in.

Ik splits dit artikel op in twee delen omdat het anders misschien wat veel wordt. De tijd nemen om elke oefening apart te doen, is belangrijk.

Tip 1 : Je hebt altijd een keuze!

Je hebt altijd een keuze in je leven! Jij kiest wat je doet en wat je niet doet. Jij bepaalt hoe je je voelt en jij kiest hoe je met de dingen omgaat? Je hebt altijd een keuze hoe je reageert.

Uiteraard gebeuren er vervelende dingen. Dingen die je liever niet ziet gebeuren, dingen die je liever niet wil meemaken, dingen die pijn doen, kwetsend zijn of vervelend maar JIJ bepaalt hoe je daar op reageert. Jij kiest of je het nog erger gaat maken of dat je het een positieve draai geeft.

Voorbeeld.

Ik geef je een voorbeeld. Op het werk heb je een bazin en die bazin heeft jou duidelijk minder graag dan je collega die alles mag. Jouw collega krijgt de leuke uurtjes, de makkelijke opdrachten, krijgt een hogere verloning en ze mag daar bovenop nog eens doen wat ze wil.

Terwijl jij je dood moet werken met vervelende uren, vervelende taakjes en jij nooit iets mag, moet jij alles uitleggen en je mag nooit eens zelf wat initiatief nemen. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft jouw bazin je duidelijk gemaakt dat je volgend jaar minder zal verdienen en dat met nog meer en nog lastiger werk.

Nu ja, dat is vervelend. Erg vervelend. Een erg vervelende situatie. Maar wat ga jij daar aan doen? Ga je zitten kniezen thuis en zeggen dat het niet eerlijk is? Natuurlijk is het niet eerlijk, maar wat ga je eraan doen? Jij hebt nu DE KEUZE om te beslissen hoe je daar gaat op reageren.

 • Neem je de koe bij de horens en ga je vechten voor jouw rechten?
 • Neem je de koe bij de horens en ga je ondertussen op zoek naar een andere job, een nieuwe uitdaging?
 • Zet je de positieve punten tegenover de negatieve punten?
 • OF ga je zitten mokken?

Jij hebt altijd een keuze! Maak de keuze om je lot in eigen handen te nemen en op zoek te gaan naar betere dingen! Dingen die jou gelukkig maken. Dingen die jou dwingen keuzes te maken die goed zijn voor jou en waar jij gelukkig van wordt!

Tip 2: Begin de dag op een positieve manier .

Dat klinkt onnozel en waarschijnlijk denk je nu, dat je geen tijd hebt om positief wakker te worden. Dat je geen zin hebt en ook geen tijd om met dat soort dingen bezig te zijn MAAR geloof mij maar, als je er wél even mee bezig bent, dan zal je zien dat jouw hele dag beter gaat worden.

lachen

De ochtend op een positieve en warme manier starten maakt een groot verschil.

Zoveel tijd vraagt dat ook niet! Word wakker, doe je ogen open, bedenk 1 leuk ding dat je vandaag kan doen, bedenk hoe blij je er van zal worden en sta op. Ga naar beneden, maak het ontbijt klaar en kies iets dat je lekker vindt. Wens jouw huisgenoten een “goede morgen” en zeg hardop dat het vandaag een mooie dag wordt!

Doe dit elke dag en je zal zien : elke dag wordt mooi(er). Ik schreef er ook al een artikel over. Hoe kan ik positief denken. Dat is erg belangrijk in het leven met al zijn uitdagingen. Positief blijven denken!

Tip 3 : Leef in het NU!

Dit een belangrijke om niet te vergeten!

We zijn allemaal bezig met de toekomst. Ik ook. Ik betrap mezelf er met regelmaat op dat ik al een jaar op voorhand aan het nadenken ben. Wat als ik volgend jaar dat en dat en dat moet doen? Wat als volgend schooljaar het toch niet is zoals we het gehoopt hadden?

Altijd maar plannen en nadenken over wat er gaat komen, en ondertussen zijn we niet in staat blij te zijn met wat we NU hebben. Dat is toch zo? Hoe kan je nu blij zijn, met wat je hebt als je al aan andere dingen aan het denken bent?

Wil je graag GRATIS leuke TIPS in je mailbox voor een blij en gelukkig leven? Schrijf je dan snel in voor mijn WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF

LEUK Ik schrijf me in!

Probeer er echt een gewoonte van te maken, met deze dag, met NU, bezig te zijn. Niet met morgen maar alleen met vandaag. Neem de tijd om eventjes alleen met vandaag bezig te zijn.

 • Wat gebeurt er allemaal vandaag?
 • Wat kan je vandaag doen om vandaag leuker te maken?
 • Hoe ga je vandaag reageren tegenover de andere?
 • Ga je vandaag genieten of ga je in conflict?
 • Loop je je te ergeren aan die ene situatie waar je toch niets kan aan veranderen?
 • Maak je je dik omdat je morgen of volgende week een opdracht moet doen die je niet leuk vindt?

De hele dag bezig zijn met de dingen in de toekomst is niet goed. Je kan daar helaas toch niet zo veel aan veranderen en je zal het toch moeten uitzitten. Wat komt zal komen, maar je er al drie weken op voorhand druk zitten in maken, dat lost niets op.

Ik merk dat ik dit één van de moeilijkste opdrachten vind. Mijn gedachten dwalen zo snel af, dat het zelfs vervelend is. Ik zit zo snel aan morgen te denken, of aan het weekend, of aan volgende week dat ik werkelijk vergeet te leven vandaag, op de dag zelf. We hebben allemaal afspraken en dingen te doen, dat is immers zo, maar je moet ook gewoon met vandaag bezig zijn.

Focus op wat is en niet op wat komt.

dankbaarheidTrainen in het denken aan NU. Denken aan wat je nu doet en wat je vandaag wél blij maakt. De dingen van morgen even aan de kant zetten, je niet meer druk maken en even in en uitademen. Leven in het NU. Wat je vandaag doet en moet doen is belangrijk. Volgende week loopt niet weg en volgend jaar, daar heb je nu weinig invloed op.

De dingen lopen zoals ze moeten lopen en jij bent exact daar waar je moet zijn. Als je volgend jaar op vrijdag een uur langer zal moeten werken, dan zal daar wel een reden voor zijn. Wat die reden is, dat zal je weten als het zover is. Geloof er maar in dat de dingen lopen zoals ze moeten lopen.

Vandaag heb je een vrije dag en kan je lekker sporten, rustig naar de winkel en het huis een beetje aan de kant zetten. Vandaag heb jij een vrije dag en kan je lekker genieten van een diner met een goede vriendin. Wat doe je eraan dat je volgende week een zware week hebt? Niets toch? Moet je daarom vandaag al verspillen?

Geniet van de dag. Zelfs als je een drukke en eerder vervelende dag hebt, dan nog kan je er lekker van genieten. Zoek leuke dingen in je dag : een leuk gesprek, een fietstochtje, even sporten, een lange douche, een lekkere maaltijd.

In elke dag zit iets leuks. Geniet van het NU. Van het zijn.

Tip 4 : Ga jezelf niet vergelijken met anderen.

Eentje die velen doen. En heel erg normaal want we worden immers zo opgevoed. Iedereen vergelijkt met iedereen en dat is een verhaaltje waar geen einde aan komt.

Al van de kleuterklas worden er kinderen met elkaar vergeleken. De ene is slimmer, de andere is een achterblijvertje. Er worden kinderen beoordeelt op verstandelijke capaciteiten in de derde kleuterklas.

Maar is dat wel zo verstandig? Moeten we steeds vergelijken? Brengt dat iets op en doet dat ons zelfbeeld eerder goed of eerder kwaad? Iedereen heeft zijn eigen capaciteiten en moet daarmee aan de slag. Dat is niet zo heel erg moeilijk. Iedereen heeft zijn eigen talenten en kan zichzelf ontwikkelen.

mensen op een rij

Dat is de basis van het mens zijn. Je leert en je werkt met de capaciteiten die je hebt. Daar werk je mee voort en zo zorg je ervoor dat je steeds beter wordt in datgene dat je doet. Het zou niet zo goed zijn als we allemaal hetzelfde waren en allemaal hetzelfde zouden doen?

De wereld bestaat uit verschillende mensen en wij hebben ook verschillende mensen nodig. Er zijn bakkers en slagers, elektriciëns en ingenieurs, er zijn schrijvers en er zijn muzikanten en er is zoveel meer. Gelukkig maar : dat maakt ons leven rijk en interessant. En zo blijft alles draaien.

Een voorbeeld.

Mijn buurjongetje kreeg van zijn grootmoeder het advies om in de derde kleuterklas te blijven zitten. Het ventje zou zwaar achter zitten en kon niet volgen. De grootmoeder was zelfzeker maar de moeder van het kind liet zich niet ompraten. Al dat negatief gedoe over haar zoontje kroop in haar kleren.

Ze voelde zelf ook dat het niet het slimste ventje was, maar het was zeker geen dom kind. Het kind was een beetje trager en had niet zoveel interesse in leren. Het wilde spelen en het zocht steeds de makkelijkste oplossing voor een probleem.

Nu, eerlijk gezegd, weet ik niet of dat dan zoiets slecht is, maar goed.

De moeder liet haar kind gewoon doorgaan naar het eerste leerjaar. Daar werd het jongetje een middenmoot. Helemaal prima. In het tweede leerjaar kreeg het kind wat moeilijkheden met het uit het hoofd leren van maaltafels. Opnieuw werd er geopperd dat het zou moeten blijven zitten. De moeder liet het niet toe.

Ondertussen zit het kind in het zesde leerjaar en doet het helemaal prima.

Op zich is het een walgelijk idee hoe wij mensen heel de tijd moeten voldoen aan “een gemiddelde”. Ben je niet gemiddeld dan ben je een probleem? Niet iedereen moet gemiddeld zijn. Er mogen al eens buitenbeetjes zijn en mensen die het op hun eigen tempo doen, OF NIET SOMS?

Tip 5: Leg jouw focus op de dingen die je graag doet/wil.

Heel veel mensen zijn bezig met wat andere mensen willen. Wat anderen verwachten van jou. En laat dat meestal niet hetgene zijn dat je zelf wil of waar je zelf blij van wordt. Het is belangrijk jouw leven te vullen met dingen die je leuk vindt en waar jij plezier kan uithalen. Doe dingen die je gelukkig maken.

Gemakkelijk gezegd? Ja misschien. Maar misschien ook niet. Want jij kiest immers zelf wat je doet om jouw tijd in te vullen. Werken moeten we allemaal en niet iedereen doet een job die hij leuk vindt, maar naast die job zijn er nog uren over om lekker van te genieten. Vul ze zinvol in. Doe dingen die jij leuk vindt.

Focus op wat je graag zou willen. Misschien doe je nu werk dat je niet leuk vindt, maar weet je wel dat je mogelijkheden hebt, om dat te veranderen? Misschien moet je daarvoor heel veel vrije tijd opofferen maar kan je dan binnen een jaar of twee wel een andere kant op?

Focus op wat je graag wil!

Tip 6 : Wees dankbaar!

Dat klinkt misschien moeilijk maar dat is niet zo. Wees dankbaar! Zelfs als je niets hebt om dankbaar voor te zijn, dan nog kan je dankbaar zijn! Want er is immers altijd iets om dankbaar voor te zijn. Dat is zo.

de zon

 • Dankbaar voor het dak boven je hoofd.
 • Dankbaar voor je gezondheid.
 • Je kan dankbaar zijn voor jouw man/vrouw en de kinderen.
 • Dankbaar omdat je werkt hebt (ongeacht dat werk)
 • Dankbaar dat je elke dag iets te eten hebt.
 • Je bent dankbaar omdat vandaag de zon schijnt.
 • Dankbaarheid voor jouw goede vriend of vriendin die er steeds voor je is.
 • Dankbaar voor die warme trui.
 • Je bent dankbaar voor de liefde die je voelt voor jouw huisdier.
 • Je kan dankbaar zijn voor de fijne buren die je hebt.

Er is zoveel waar je elke dag opnieuw weer dankbaar voor kan zijn en als je je daar bewust van wordt, dan ga je merken dat je door die dankbaarheid in jezelf te houden, het allemaal beter zal worden. Je zal een fijner gevoel overhouden aan jouw dag, je leven en je eigen zijn.

Die dankbaarheid zal je overbrengen naar anderen toe. Positiviteit heeft de gewoonte zich voort te duwen en zich te verspreiden onder de mensen. En wat je verspreidt, zal je ook in veelvoud weer opnieuw ontvangen.

Tip 7: Wees altijd enthousiast en handel met dat enthousiasme.

Ja, dat moet je zijn. Niets zo vervelend als die doodsaaie , geïrriteerde mensen die niet meer kunnen lachen. Mensen die zo doodgewerkt zijn, zo uitgeblust, zo leeg, zonder enige vorm van energie of goesting in hun leven.

Ken je dat gevoel dat je nog snel wat boodschappen moet doen, de zon schijnt, je voelt je goed en je loopt de winkel binnen en je moet dan even met dat brood, of die kaas even aanschuiven aan de kassa, waar een immens dikke vrouw de ene na de andere klant dezelfde zinnetjes zegt :

Heeft u een kaart? Wilt u zegeltjes? Dat is 12euro. Goedendag. Tot ziens.

Altijd dezelfde zinnetjes zonder enige intonatie in die zinnen. Zonder enige zin in het leven. Zin om daar te zitten. Zin om de mensen te helpen?

Je leven leef je maar 1 keer. Leef dat leven met enthousiasme, wees blij en vrolijk. Wees energievol en heb zin in alles wat je tegenkomt. Leef met plezier. Doe leuke dingen en minder leuke dingen, maar steeds met veel enthousiasme. Begroet mensen met oprechte en met veel blijheid. Je zal er zoveel voor in de plaats krijgen.

Tip 8: Vergeet niet te lachen.

Lachen! Het is belangrijk en het kan zoveel deugd doen. Een jaar geleden ging ik met mijn beste vriendin een avondje uit. Dat was erg lang geleden omwille van persoonlijke situaties. Ze belde me uit bed op een zondagavond om acht uur. Ik lag al in bed want het was een lange week geweest. Ik had slaap in te halen.

enthousiaste vrouw

Of ik met haar mee ging naar de film? De film van tien uur. Ze wilde heel graag een film zien over twee mannen die elkaar leren kennen en waar dan verschillende dingen gebeuren. De film sprak me niet zo aan, maar het avondje uit wel. Dus ik sprong terug in mijn kleren, reed naar de cinema, en had een geweldige avond.

Het was -zo voelde het- maanden geleden dat ik nog eens zo hard, zo luid, zo doordringend, zo intens heb moeten lachen. We lagen dubbel van het lachen. Niet een minuutje, maar meerdere minuten na elkaar, zodat het pijn deed. Bij elke ademhaling waarin ik mezelf probeerde te vermannen terug ernstig te worden, begonnen we terug.

Een keertje goed lachen verlicht je geest en je kan even verfrissend terug beginnen waar je gestopt was. Sinds die dag verplicht ik mezelf iets te doen wat mij doet lachen. Elke dag opnieuw zorg ik ervoor dat ik een keertje goed kan lachen. En dat doet deugd!

Tip 9: Ga op zoek naar motivatie & persoonlijke ontwikkeling.

Je kan niet als een duracell konijn hele dagen lopen vrolijk wezen of positief zijn. Soms val je naar beneden en soms heb je wat energie en kracht nodig van anderen. Jezelf elke dag optrekken en sterk maken is niet evident. Daarom is het een goed idee om je te omringen met mensen die hetzelfde gevecht leveren.

Ik ben op zoek gegaan naar filmpjes. Filmpjes over persoonlijke ontwikkeling en motivatie filmpjes. Je vindt er een heleboel op youtube. Het ene filmpje na het andere. Om jezelf te motiveren.

Soms is het goed om eens te kijken naar hoe andere mensen het doen. Waardoor zij gemotiveerd blijven om door te gaan en te blijven zoeken naar de waarheid en de beste versie van zichzelf. Hier is een link naar een filmpje dat erg goed is om naar te kijken. Je krijgt er een fijn gevoel bij en je voelt je gemotiveerd om van de dag van morgen iets te maken.

Tip 10: De wet van de aantrekkingskracht!

De wet van de aantrekkingskracht is eigenlijk heel erg simpel. Het gaat erover dat je aantrekt wat je uitstraalt. De wereld spiegelt immers terug wat jij gelooft.

magneet

Geloof jij dat het vandaag een rotdag is en wordt, dan zal dat ook dat soort dag worden. Je vergeet je sleutels, je morst melk, het toilet spoelt niet door, je moeten lopen voor de tram, als je er dan opzit is er geen plaats en zit iedereen op elkaar geplakt, enzovoort..

Alle bewijzen dat het een rotdag wordt zijn er , maar is dat dan echt zo? Ja, want alles wat jij gelooft zal je ook krijgen van het universum. Dat is de wet van de aantrekkingskracht. Wat kan je daar dan aan doen? VEEL, heel veel. Jij bent immers de baas van jouw gedachten dus ga ermee aan de slag.

 • Bekijk de dingen met humor.
 • Reflecteer op de situatie en draai jouw gedachten om.
 • Lach met jezelf.
 • Gebruik positieve zinnetjes.
 • Zoek iets positief/leuks/grappigs in de gebeurtenis.
 • Wees dankbaar voor de andere dingen die er zijn en zet het negatieve even opzij.

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *