Blij zijn met minder? 7 tips hoe je dat doet! - gelukkiginjehoofd.be
Gelukkiginjehoofd-Dé website voor een gelukkig en stressloos leven!
mindfull 3 mei 2019
mm
Marjolein 2 Comments

Wil jij ook graag een gelukkig leven zonder zorgen of stress? Leren om écht te genieten van jouw leven? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

Ja! Ik wil een gelukkig en stressloos leven!

Zou het leven niet veel makkelijker zijn als we niet steeds zoveel moesten kopen? Er is zoveel aanbod dat je niet meer weet wat je eerst moet kopen. Maar word je daar gelukkig van, van al dat kopen?

blij zijn met minderWe leven in een maatschappij waar “blij zijn met minder” niet echt aan de orde is. We zijn allemaal rijk en we proberen allemaal die rijkdom uit te breiden.

Rijkdom staat gelijk aan “veel dingen hebben”. Bezitten. Die vele dingen die krijgen we dan door onze koopkracht. Die koopkracht verkrijg je dan weer door een hoogstaande functie, de job van je leven, en zoveel meer zaken die jouw positie en succes zouden bepalen.

Maar is dat echt zo?

Sommige mensen werken in de supermarkt, hebben geen fancy loon met extralegale voordelen, maar hebben bijvoorbeeld een immense erfenis op de rekening staan. Ook dat kan een manier zijn om aan meer geld te komen en dus spullen en dingen te kopen.

Hoe je aan het geld komt is op zich niet zo belangrijk. De vraag is natuurlijk wel waarom we de nood voelen steeds zo veel te kopen? Het is wel zo fijn om hierin jouw eigen gedrag eens onder de loep te nemen. Kom je dan tot de constatatie dat jij inderdaad veel spullen hebt, dan kan je misschien eens kijken wat daaraan te doen.

Een mens heeft niet zo heel veel nodig. We hebben het gevoel van wel, dat je dingen nodig hebt om gelukkig te zijn maar dat is niet zo. Je hebt namelijk helemaal niets nodig om gelukkig te zijn. Behalve jouw innerlijke geluk. Eens je dat hebt, heb je alles bij de hand.

Blij zijn met minder brengt innerlijk geluk.

Dat klinkt natuurlijk gemakkelijk maar is dat ook echt zo? En hoe raak je dan weer aan dat innerlijke geluk, want dat kan je natuurlijk nergens kopen?

Klopt! Innerlijk geluk is het geluk dat je binnenin jezelf kan vinden. Je wordt gelukkig van jezelf, je bent gelukkig met wie je bent en waar je staat in het leven. Je hebt vrede met de mensen rondom jou, het huis waar je in woont en de job die je uitvoert. Zo word je gelukkig van je leven.

Innerlijk geluk is niet zo moeilijk als het soms klinkt. Een juiste manier van in het leven staan en weten waar je naartoe wil is belangrijk om gelukkig te kunnen zijn. Spullen, dingen en materialen zijn niet zo belangrijk. Het is wegwerpbaar en dus vervangbaar. Innerlijk geluk is dat niet.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

blij zijn met minderDat zeggen ze zo. En dat is ook echt zo. Als je ergens binnenkomt waar het netjes opgeruimd is, dan kan je ook lekker genieten van het leven. Dan heb je rust, dan zit je rustig en dan zijn er geen constante impulsen die heel de tijd binnenkomen.

Geen rommel, geen gedoe, geen zorgen.

Alles heeft een plaatsje in je huis toch? Een boek op de boekenkast. De kleren in de kleerkast. De vork bij het bestek en het wc papier dat hoort bij de wc te staan. Meer dan dat moet het toch niet zijn?

Als je ervoor zorgt dat je huis steeds netjes is, dan zal je hoofd dat ook worden. Doe je dat niet dan krijg je rommel. Gedachten zullen rommelig zijn, je lijstje om mee te werken zal rommelig zijn. Je zal niet weten waar je eerst moet mee beginnen en je weet niet meer waar je bepaalde belangrijke spullen gelegd hebt. Hetzelfde met jouw gedachten.

Ruim op in je hoofd. Dat is belangrijk.

Blij zijn met minder? Stop met dingen kopen die je niet nodig hebt.

Wil je blij zijn met minder dan is het belangrijk dat je gaat stoppen met dingen te kopen die je niet nodig hebt. Heel de tijd dingen kopen om ze ergens in jouw huis te stockeren is natuurlijk geen goede hobby. Blij zijn met minder dat start in jouw hoofd.

Een mens die blij en gelukkig is, die beslist dat zelf. Je bent niet zomaar ineens gelukkig of ongelukkig. Nee dat is een proces in je hoofd dat je zelf de juiste weg kan opsturen. Door los te laten en dingen te leren relativeren, ga je sterker in het leven staan. Door dankbaarheid te oefenen word je ook gelukkiger.

Blij zijn met minder begint dus in jouw hoofd met jouw gedachtepatroon. Het is dus jouw taak om ervoor te zorgen dat je jouw denkpatroon gaat aanpassen en jezelf leert om blij te zijn met minder.

Voor ik iets koop, ga ik..

Voor ik aan een lijstje met tips begin, is het wel belangrijk om te weten dat je moet stoppen met dingen te kopen die jij niet nodig hebt. We kopen en kopen heel veel dingen, maar hebben we ze eigenlijk wel nodig? Het is belangrijk dat je daar eventjes over nadenkt.

We proberen dus ook blij te zijn met minder. Houd dat goed in jouw achterhoofd. Weten wat je doel is, is de basis! Herhaal dus elke dag wat jouw doel is: blij zijn met minder.

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

Wat wil je écht? Blij zijn met minder?

Zorg ervoor dat je jouw groot doel voor ogen houdt. Waar ben je voor aan het sparen dat wél belangrijk is, dat je écht graag wil. Dat zijn hoogstwaarschijnlijk niet die schoenen of die broek die je net in de winkel gezien hebt en ook niet de zoveelste thermos of nieuwe oorbellen.

Nee, misschien wil je wel graag

 • op reis,
 • een nieuwe auto,
 • iets laten renoveren of
 • op pensioen binnen enkele jaren?

Ja dat kan! Maar dan moet je nu die schoenen of die broek niet kopen. Dat levert niets op. Houd dus steeds jouw doel voor ogen: wat wil je écht, wat is het plan, waar ga je naartoe?

Wil je het nu nog steeds?

Een handige truc om te bedenken of je iets écht wil, is door enkele dagen te wachten. Je rijdt langs de winkel en je ziet bijvoorbeeld leuke schoenen of een boek dat je heel graag wil. In plaats van dadelijk de winkel binnen te stappen en te gaan kopen, rijd je eerst naar huis. Wacht enkele dagen.

Als je na een dag of vijf nog steeds die schoenen of dat boek wil en de drang is zo sterk, dan kan je op dat moment nog beslissen om ze dan te gaan kopen.

nadenkende engel

Iets kopen is vaak in het begin heel belangrijk. Als je daarna weer thuis bent, dan stoft het af. Dan is het maar wat het is en besef je vaak niet wat je nu weeral met die extra schoenen moet doen. Besef dat je genoeg hebt en koop alleen iets als de nood echt hoog is.

Wees eerlijk en realistisch.

Ben je iemand die vaker dingen koopt maar ze nooit gebruikt of in de kast stockeert? Wees je hier dan bewust van. Weet dat jij zo iemand bent. Twijfel je over iets, ga dan even de pro’s en de contra’s opsommen.

 • Ga je deze schoenen echt dragen?
 • Gaan ze niet snel in de kast belanden?
 • Heb je geen schoenen genoeg?
 • Is het geld de schoenen waard?
 • Heb je soortgelijke schoenen staan?
 • Voor wie/wat koop je de schoenen?
 • Hoe zal je je voelen?
 • Waar ga je ze op dragen, die schoenen? Passen ze overal bij?

Stel jezelf alle vragen die nodig zijn om tot een antwoord te komen. Doe dit altijd bij elke aankoop. Kom je tot de conclusie dat die aankoop niet echt nodig is, koop dan ook niet!

Koop je graag kleedjes? Dat is leuk, maar doe je ze dan ook aan of niet? Of vind je ze eigenlijk gewoon mooi? Kleedjes zijn mooi, maar draag je ze dan ook wel? Of koop je ze alleen omdat ze mooi zijn en omdat ze leuk op een kapstok hangen?

Geef een eerlijk antwoord op de vraag of je dingen die je wil kopen ook echt nodig hebt. Wees realistisch en maak bewuste keuzes.

Blij zijn met minder: 7 tips!

Hoe minder je koopt, hoe blijer je zal worden. Het is een erg fijn gevoel te weten dat je niets nodig hebt om blij en gelukkig te worden. Eens die klik gemaakt in je hoofd zal je merken dat je geen enkele behoefte meer krijgt om dingen te kopen die je niet nodig hebt.

Je voelt je vrijer in jouw hoofd want je voelt dat je kan weerstaan aan koopdrang en bezit. Maar tegelijkertijd word je ook sterker in jouw geest. Dat heeft alleen maar voordelen natuurlijk.

En als toetje heb je dan nog het praktische gedeelte. Als jij minder koopt, dan heb jij geld over en dan kan je er dus andere leuke dingen mee doen of niet soms? En dan kan je weer aan jouw verlanglijstje beginnen bouwen. Heerlijk om elke maand wat extra te hebben en dat te kunnen opzij leggen voor jouw doel!

Tip 1: Ga niet kopen om gaten op te vullen.

Ga je een slecht gevoel steeds opvullen met spullen kopen, dan is er iets grondig mis. We kennen het allemaal dat lege gevoel dat we willen opvullen met iets positief. We voelen ons niet goed, we zitten vol met zelfmedelijden en we willen daar snel iets aan veranderen.

gaten vullen

Maar belangrijk om te weten is dat dingen kopen -om de gaten op te vullen in je ziel- niets oplost. Gaten in je ziel kan je immers alleen maar oplossen door jouw spirituele weg aan te pakken. Dit doe je niet met spullen.

Het kopen van die spullen zal meestal leiden tot nog meer gaten en het gevoel van zinloosheid.

Tip 2: Halveer jouw bezittingen.

Ja, doe die kleerkast open en ga eens op zoek naar al die kleren die jij niet meer aandoet? Nooit aangedaan hebt, nooit zal aandoen en dus gekocht hebt voor de schone schijn. Of omdat je toen net de behoefte voelde een gat, een leegte, een verdrietje op te vullen.

Hierdoor heb je nu een kast vol met kleren die je eigenlijk nooit aandoet. Wat ben je daar mee? Niets toch? Wat ben je met een kast vol kleren die je niet aandoet? Haal ze er dus uit en doe ze weg. Wil je ze niet wegschenken, zet ze dan op ebay en verkoop ze. Spaar het geld in een potje voor jouw doel!

Je kan dit heus wel met meer kasten doen. Denk maar aan jouw voorraadkast of de potten en pannen, boeken, gezelschapspelletjes, papieren, schoenen, fietsen, noem maar op. Bekijk alles en halveer waar dat mogelijk is.

Tip 3: Meer tijd voor écht leuke dingen.

ontspanningDoordat je niet meer bezig moet zijn met dingen kopen, gaten opvullen en hele dagen door de stad lopen om jezelf toch weer te belonen met iets, heb je ineens heel veel tijd over.

En met al die tijd kan je nu écht leuke dingen gaan doen.

 • Fietstochtjes maken.
 • Boeken lezen.
 • Tekeningen kleuren.
 • Gaan sporten.
 • Schrijven.
 • Mindfulness.
 • De auto wassen.
 • Een spel spelen met de kinderen.
 • Gaan squashen.

Er zijn zoveel dingen die je ineens kan doen, die wél leuk zijn en die je een écht goed gevoel geven. Je wordt immers niet vrolijk van het kopen van allerlei onzinnige spullen. Je wordt daarentegen wel  gelukkig van leuke dingen doen en jouw tijd zinvol te  besteden. Zo word je ook weer blij met minder!

Tip 4: Ga niet impulsief kopen.

Impulsieve aankopen zijn vaak aankopen die nergens toe leiden. En al zeker niet tot een goed gevoel. Ik kan jou vertellen dat ik door dergelijke impulsieve acties een broodmachine en een snijmachine gekocht heb die ik nog nooit heb gebruikt. Ik heb ook 7 kleedjes in mijn kast hangen die ik nog nooit heb aangedaan.

Om nog maar te zwijgen van schoenen, jassen, t-shirten, borden, bestek en zoveel meer. Allemaal impulsief gekocht toen ik er het geld en de mogelijkheid voor had. Maar blij ben ik er nooit van geworden. Blij zijn met minder heeft me wel rust gegeven.

Wil je dus iets kopen, doe het dan niet impulsief maar wacht minstens drie dagen. Dat boek dat loopt niet weg. Het staat er binnen 4 weken nog en dan kan je nog altijd beslissen of je het dan nog écht wil hebben of niet.

Als je uiteindelijk toch beslist om het te kopen dan zal je blijer zijn, meer dankbaarheid voelen naar het product toe en zal je het hopelijk ook écht gebruiken.

Tip 5: Maak een lijstje.

Ben je iemand die moeite heeft met kopen, maak het jezelf dan makkelijker en ga lijstjes maken. Simpel maar efficiënt. Je schrijft op wat je graag zou willen en waarvoor je het nodig hebt. Bedenk dit goed op voorhand en neem er ook de tijd voor. Eens je vertrekt naar de winkel is dit lijstje jouw afspraak. Je koopt niets, dat er niet opstaat.

blij zijn met minder

Vind je dat moeilijk dan is er in deze tijd altijd de optie om online te bestellen en je spullen te laten leveren. Zo kom je nooit in  de verleiding om dingen te gaan kopen die je eigenlijk niet moet kopen. Door het online te doen, zie je ook dadelijk hoeveel het je zal kosten. Dat kan ook een belangrijke trigger zijn!

Tip 6: Laat je niet verleiden.

Het leven zit vol met verleidingen. Wees dus verstandig en laat je niet afleiden. Zeker niet als je weet dat je hier vatbaar voor bent. Zorg dus voor jezelf en ontwijk de verleidingen. Denk aan je doel: blij zijn met minder!

Ga niet naar de stad als je een slechte dag hebt. Loop niet langs je favoriete winkel. Ga niet onnodig uit eten. Zit niet te kijken hoe anderen een dessert eten. Haal geen ongezonde troep in huis. Neem geen geld én geen bankkaart mee.

Denk aan jouw doelen en concentreer je op wat echt belangrijk is.

Tip 7: Zorg steeds dat je de basis in huis hebt!

voorraadkastDit kan echt jouw leven redden als je niet weet welke kant je uit moet. Zowel op vlak van kleren als op vlak van spullen of eten kan je hier weg mee.

Zorg dat je steeds basis eten in huis hebt zodat je altijd snel iets kan klaarmaken. Zo weersta je de verleiding om iets te gaan eten, te bestellen of iets luxueus in huis te halen uit troost.

Zorg dat je steeds kleren en schoenen koopt die altijd combineerbaar zijn. Als ze combineerbaar zijn dan voel je niet de behoefte steeds iets nieuw te kopen. En kwaliteitsvolle kleren die simpel en eenvoudig zijn, blijven lang goed en kan je op elke gelegenheid dragen.

Conclusie: Blij zijn met minder.

Blij zijn met minder kan zeker en vast. Je zal zelfs merken door minder te kopen  dat jouw hoofd vrijer wordt. Je hebt geen last meer van dingen die moeten, je voelt geen constante drang naar kopen en je kan de rust terugvinden in je hoofd.

Het is dus een grote stap om eens te gaan rommelen in jouw huis en alles weg te gooien dat je niet nodig hebt. Daarna kan je ook de beslissing nemen om gewoon niets meer te kopen dat je niet nodig hebt. Hierdoor zal jouw huis en jouw hoofd steeds vrijer worden en zal je merken dat geluk vanzelf langskomt.

Wil jij ook graag opnieuw controle over jouw leven en zelf bepalen hoe dat leven er moet uitzien? Dan is deze cursus absoluut de top!

Ja! Ik wil de controle!

2 reacties op “Blij zijn met minder!

 1. Door Ivan

  Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Dit is ook een van mijn stelregels. Geld zegt me eigenlijk niet zoveel en dan is er een heleboel drang en dwang ook niet. Mijn ouders hadden geen grote bezittingen, ik hoefde geen grote erfenis te verwachten. Dit is ook prima zo. Een goede opvoeding is de beste erfenis.

  1. mm
   Door Marjolein

   Dat is zeker zo. Gelukkig zijn met jezelf en het leven dat je zelf gecreëerd hebt, dat is het fijnste dat je kan ervaren. Een mens heeft niet zo veel nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *