Nutteloze dingen en ideeën om weg te doen! 15 tips! - gelukkiginjehoofd.be
Gelukkiginjehoofd-Dé website voor een gelukkig en stressloos leven!
mindfull 14 mei 2019
mm
Marjolein Geen reacties

Wil jij ook graag een gelukkig leven zonder zorgen of stress? Leren om écht te genieten van jouw leven? Dan is dit boek absoluut iets voor jou!

Ja! Ik wil een gelukkig en stressloos leven!

We hebben allemaal veel dingen en spullen en we willen dat graag zo. De vraag is dan waarom? Waarom moeten wij allerlei dingen hebben? Kan je ook gelukkig zijn zonder al die dingen?

onnodige dingenWe kunnen alles kopen en wij kopen ook steeds meer en meer. Maar waar eindigt dit? Veel van die dingen die gekocht worden zijn nutteloze dingen. Je hebt ze niet nodig. Maar ze bevredigen een gevoel, een angst van “genoeg hebben”.

Maar wanneer hebben wij -mensen- genoeg? Wanneer heb jij het gevoel dat je genoeg hebt? Dat het goed is zoals het is?

Neem een kijkje in je huis en bedenk je eens hoeveel je hebt? Hoeveel heb je eigenlijk al? En hoeveel van al die dingen die je hebt, gebruik je niet, zelden of nooit?

We meten ons spullen aan en attitudes -nutteloze dingen en vreselijke attitudes- die niets opbrengen of bijbrengen aan ons leven. Waarom voelen we de noodzaak om onze kasten te laten uitpuilen met kleren, schoenen, handtassen en zoveel meer?

Leren leven met minder kan heel verfrissend werken. Het opent jouw geest en brengt jou in de juiste mindset. Verwijder alle nutteloze dingen uit jouw leven. Zowel fysieke dingen als gedachtepatronen die je niet dienen.

Minimalistisch door het leven gaan, is veel fijner. Want spullen maken zorgen en zorgen die geven dan weer stress en zonder dat je het weet, zit je weer vast met allerlei gedoe. Dus nee: minimaliseer. Gooi alles weg wat je niet nodig hebt. Ont-spul je huis, je kasten en je geest!

Ik ben meer dan mijn -nutteloze- dingen.

onzinnige spullenEen mens IS niet zijn spullen. Een mens is meer dan dat. Hoe ouder je wordt, hoe sneller je dat door hebt. Spullen zijn niet zo belangrijk, wel ervaringen en contacten met mensen.

Want spullen zijn spullen. Kleren zijn bijvoorbeeld kleren en of deze nu 50euro kosten per stuk of 10euro, dat maakt de mens die ze draagt niet belangrijker of minder.

Zodra je deze mindset kan gaan hebben en kan toepassen, ga je merken dat je sneller gelukkig wordt. Ik heb zelf -bijvoorbeeld- heel lang veel kleren gekocht. Niet omdat ik veel kleren wil, wel omdat ik heel erg schommelde in gewicht.

Ik kreeg steeds het gevoel dat mijn kleren niet goed paste. Daardoor ging ik steeds maar nieuwe dingen bijkopen. In de hoop dat er ooit wel eens iets écht goed zou passen. Met regelmaat stond ik voor een overvolle kleerkast waarvan er niet 1 broek was die paste of ik 1 t-shirt kon vinden dat mijn lijf goed deed uitkomen.

Leren om vrede te nemen met jouw lichaam en iemand mee nemen om eens naar kleren te kijken, is altijd een goed idee. Koop enkele dingen waar je je goed in voelt. Ga niet steeds op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Zo koop je nutteloze dingen.

Hebben, hebben, nutteloze dingen hebben maar waarom?

We kunnen ons beginnen afvragen waarom we heel de tijd dingen willen hebben. Zelf als die dingen nutteloze dingen zijn. We hebben nog liever véél nutteloze dingen, dan dat we niets hebben.

Het zit een beetje in onze Westerse maatschappij. Het is namelijk zo dat veel bezitten en veel hebben een soort van status symbool wordt. Hoe meer jij bezit, hoe rijker jij bent en hoe beter jij in het leven staat.

Rijke mensen zijn immers mensen met:

 • Grote auto’s,
 • Grote huizen,
 • Een grote tuin,
 • Veel plaats om te spelen,
 • Veel hobby’s,
 • Dure telefoons,
 • Computers en iPads.
 • Elke dag op restaurant,
 • Twee badkamers,
 • Een huis in Frankrijk en
 • Veel geld op de rekening.

Het geeft een status aan de mens in het algemeen en we zijn er allemaal gevoelig aan. Maar is dat echt zo? Of maken we dat onszelf wijs? Het is immers niet zo belangrijk of je veel hebt of weinig. Het is meer jouw geluk, jouw vreugde en jouw goed gevoel naar jezelf en de mensen rondom jou, die ervoor zorgen dat jij gelukkig bent.

Overdaad schaadt.

Er zijn dingen die mensen nodig hebben om te leven. Ik denk maar een een dak boven het hoofd, een verwarming als het koud is, een stel kleren en schoenen. Maar ook voedsel en drank zijn belangrijk.

Alleen kan je nu de vraag gaan stellen, hoeveel je daar dan van nodig hebt? Een mens kan best goed leven met 4 broeken en 10 shirts. Dat hoeft niet meer te zijn. Word je immers gelukkiger van al die kleren in je kast? Ik denk het niet, ik ben zelfs zeker. Je kan maar 1 stuk per keer aandoen, dus maak je niet dik!

mooi groot huis

We moeten eten en drinken, maar als je smeerkaas kan kopen van Vache Qui Rit, of je kan smeerkaas kopen van een huismerk? Wat kies je dan? Betaal je 2 euro meer voor iets dat je ook goedkoper kan krijgen of net niet?

Het is allemaal een kwestie van mindset en keuzes maken. Je kan niet juist in jouw hoofd staan en de juiste handelingen treffen als je niet beseft dat het allemaal goed kan zijn zonder nutteloze dingen ook. Kijk dus voor jezelf even goed rond.

Zou je echt zoveel ongelukkiger worden van wat minder kleren of minder luxeproducten? Een kleiner huis, een gewone auto en een gewone fiets Of moet je echt al die dure snufjes hebben om jezelf een gevoel van eigenwaarde aan te meten?

Wat zijn allemaal nutteloze dingen en kan je ze missen?

Het is een fijne gedachte dat je goede voornemens kan stellen en bepaalde dingen kan gaan schrappen in jouw leven. Wat neem je mee in jouw toekomst en welke nutteloze dingen laat je achter? Waar kan je afstand van nemen en wat zal je in de toekomst dienen en gelukkig maken?

Wordt het geen tijd om al die overbodige spullen en al die overbodige negativiteit die nergens toe dient, achterwege te laten? Hoe meer je nutteloze dingen kan weggooien, hoe meer jij omringt wordt door belangrijke dingen en hoe leuker en efficiënter je leven zal worden.

Ik maak jouw een lijstje van dingen die je kan missen. Doe inspiratie op en vraag je bij elk van hen af of je het écht nodig hebt. En denk eraan: hoe minder rommel, hoe meer helderheid in jouw leven en daar gaan we dan toch voor?

Lijstje van nutteloze dingen die je echt niet nodig hebt!

1. Kleren.

onzinnige spullenHaal je volledige kleerkast een keertje leeg. Neem hier de tijd voor en ga grondig door je kleren heen. Alles wat je het afgelopen jaar niet hebt aangedaan, mag weg. Waarom zou je dat bijhouden? Je doet het niet aan!

Ga door alle kleren in jouw kleerkast. Slaag niets over.Trui’s, hemdjes, broeken, kousen, ondergoed, sportkleren, pyjama’s. Het maakt niet uit. Alles wat in jouw kast ligt gaat onder de loep.

Ik weet het! Ik denk ook soms dat ik bepaalde zaken toch graag wil bijhouden voor “je weet maar nooit”. Maar de feiten zijn dat als je nu de dingen niet aandoet, je ze waarschijnlijk nooit zal aandoen.

Neem alles uit de kast. Heb je het niet meer aangedaan in de afgelopen maanden, dan gaat het weg. Simpel en makkelijk. Zo krijg je een opgeruimde kast en ook een opgeruimd hoofd. En denk eraan: er is absoluut niets mis met maar 5 shirts en 5 broeken te bezitten. Integendeel!

2. Eten.

Ja je kijkt nu waarschijnlijk verbaast maar heb je werkelijk zoveel eten nodig als jij hebt liggen? Op een mooie dag ging ik een lentekuis doen en trok ik mijn voorraadkast open. Verbazingwekkend hoeveel eten daar in lag? Ik kon werkelijk de helft wegsmijten omdat het al 5 jaar slecht was.

Dat eten had dus al 5 jaar in mijn kast gelegen maar zonder dat ik er iets mee gedaan had. Dat is toch te gek voor woorden! Alleen maar omdat ik zeker wilde zijn dat ik het in huis had en niets tekort zou komen. Ik heb zoveel! Ik kom niets tekort! Er is dan ook geen enkele reden om onze kast vol te proppen.

Bekijk eens jouw voorraadkasten: Zitten er dingen in, die eruit kunnen? Heb je teveel? Gooi het weg! Koop ook geen eten meer om te bewaren in jouw kast. Steek er alleen de dingen in, die je echt eet en echt gebruikt. Het zal je vrede geven in je hoofd maar ook in jou portemonnee!

3. Prulletjes zijn nutteloze dingen.

nutteloze dingenKen je dat , dat je kasten vol liggen met nutteloze dingetjes, prulletjes die daar alleen maar staan om naar te kijken, of zelfs dat niet? Jouw huis kan er wel eens vol mee staan!

 • Zo heeft er jarenlang een kaars op mijn kast gestaan, maar ik stak ze nooit aan en ze stond te stoffen. Leuk om te zien? Neen zelfs dat niet, want het was niet eens een mooie kaars.
 • Ook kookboeken. Op mijn kast. Ze stonden daar maar ik deed ze nooit open? Wat staan ze daar dan toch te doen?
 • Mijn zus nam alles mee wat ze vond. En zette dat op haar kamer. Rekjes, mooie schelpjes, steentjes, plastieken vorkjes, parapluutjes van een ijsje, een bierviltje, speldjes en zoveel meer.

Het levert niets op. Het zijn nutteloze dingen. Het maakt rommel. Doe het weg, maak jouw huis proper en leeg. Zo zal je zelf ook “properder” worden in jouw hoofd.

4. Papieren.

Doe al je overbodige papieren weg. De meeste mensen hebben een schuif, een stuk boekenkast, archiefkast of een kist, doos of valies met alle papieren in van jaren en jaren geleden. Maar waarom? Je hoeft dat allemaal niet bij te houden. Gooi het weg!

Neem die doos  en ga er een keertje doorheen. Alles wat ouder is dan vijf jaar kan je weggooien. Paperassen hoef je maar vijf jaar bij te houden, daarna mag je dat allemaal verwijderen. Neem dus een dagje de tijd, als het regent, om eens alle administratie door te nemen en te sorteren!

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Gewoon simpelweg gelukkig zijn? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Papier neemt veel plaats in. Zowel fysiek in jouw huis maar ook in jouw hoofd. Als je op zoek moet gaan naar één of ander document dan kan dat wel eens voor problemen zorgen als je deze niet dadelijk terugvindt. Hoe minder papieren, hoe beter voor de organisatie en hoe minder stress.

5. Stiften, kleurpotloden, balpennen.

Mensen hebben vaak immens veel dingen om mee te schrijven. Stiften, kleurpotloden, balpennen, fluo stiften, gekleurde balpennen, potloden, pennen. Er zijn er duizenden soorten. Maar wat moet je daarmee? Sorteer alles.

We hebben zoveel. We kopen ook steeds bij. Maar haal je ook de oude, uitgedroogde, kapotte stiften en balpennen weg? Het is een goed idee om eens om de zoveel maanden eens de tijd te nemen om jouw schrijfgerief te sorteren. Maak de potjes leeg, probeer ze uit. Zijn ze leeg, gooi ze weg.

Heb je er na opruiming te weinig of mis je iets, dan kan je er nieuwe bijkopen!

6. Speelgoed.

We leven in een maatschappij waar onze kinderen verwend worden met speelgoed. Elke keer nieuw speelgoed met verjaardagen, Pasen, Kerstmis en alle mogelijke andere feestdagen. Maar worden de andere spelletjes nog gespeeld of eens een keertje opgeruimd en nagekeken?

nutteloze dingen

Check alle speelgoed een keertje. Kijk of ze nog allemaal compleet zijn. Gebruik je ze nog, houd ze dan bij. Zijn ze niet meer volledig of speel je er niet meer mee, gooi ze dan weg. Dan zijn het geen spelletjes meer maar nutteloze dingen. En zo maak je ook weer plaats voor nieuwigheden.

7. Oude flesjes.

Kijk eens in de badkamer, naar wat je allemaal hebt liggen. Oude flesjes shampoo, crèmes, tandpasta, flesjes parfum, ontschminker, dagcrème of nachtcrème, handcrème, waspoeder, mondspoelmiddel, Veet, tandenstokers, tandpasta, make-up en nog zoveel meer. Het blijft allemaal rondslingeren zonder dat het écht gebruikt wordt of wel soms?

Zonnebrandolie is ook zoiets. We kopen allemaal zonnebrandolie, we gebruiken het een week voor als we op vakantie gaan en dan steken we het in de kast om er nooit meer uit te komen. Sorteer al je producten. Gooi weg wat je niet meer gebruikt of wat overtijd is.

Het zijn nutteloze dingen geworden en het neemt alleen maar plaats in. Doordat er van alles rondslingert in jouw huis, krijg je ook een rommelig gevoel. Dat is niet de bedoeling.

8. Servies.

Borden, potjes, kommetjes, glazen, tassen, diepe borden, platte borden, soepborden.

Het zijn allemaal dingen waar we vaak veel te veel van hebben. In overvloed zelfs. Het is ook zo verschrikkelijk leuk om nieuwe potjes en kommetjes te kopen. We zien er ons dan dadelijk lekker uit eten. En we willen ook graag verschillende soorten voor verschillende gelegenheden.

Maar de vraag is dan maar of we dat echt nodig hebben of het meer een hebbedingetje is. Staan ze niet vaak te stoffen in de kast en hoe vaak per jaar worden ze dan ook echt gebruikt. Ik hou er ook van. Kommetjes in allerlei kleuren. Maar in alle eerlijkheid weet ik natuurlijk dat ik ze niet nodig heb.

Doe het dus weg. Geef het aan de kringloopwinkel en doe er iemand anders een plezier mee. Ook jouw bestek, mag je minimaliseren. Niet meer dan nodig. Je hebt immers echt geen 20 vorken nodig. Je eet toch maar met ééntje?

9. Beddengoed en handdoeken.

een mooi bedDit vind ik een erg moeilijke maar gewoon nuchter nadenken levert jou het meeste op! Je hebt maar 2 paar lakens nodig toch? Eentje op het bed, eentje in de was. Meer moet dat niet zijn.

Natuurlijk is het super leuk om verschillende keuzes te hebben, maar je hebt ze heus niet nodig.

Het zelfde met de handdoeken. Vier badhanddoeken is meer dan genoeg? Je gebruikt er 2 en de 2 andere liggen in de was of op het rek. Is er eentje vuil, neem je een nieuwe en was je de vuile en hup, het is weer klaar.

We hebben écht geen 10 handdoeken nodig en 5 paar beddenlakens. Hoe verleidelijk het ook is, het zijn nutteloze dingen die veel plaats innemen. Kies dus de leukste uit en doe de rest weg!

10. Iphone, Ipad, computer.

Heb je ze werkelijk alle 3 nodig? Dat is dan de vraag. Dit is moeilijk, dat begrijp ik, maar heb je ze werkelijk alle 3 nodig? Ik heb heel lang geleefd zonder een iPad. Ik begreep ook werkelijk niet waarvoor ik het ding dan zou nodig hebben. Iedereen had een iPad, maar ik had al een iPhone en vond het dus niet nodig.

Nu heb ik uiteindelijk dan eentje cadeau gekregen. Natuurlijk is dat leuk! Het lag lekker in de hand, ik kon er spelletjes mee spelen, mails op kijken en al die dingen maar kon ik dat niet allemaal op mijn telefoon ook?

Nu 5 jaar later heb ik de iPad nog steeds maar gebruik ik hem niet echt. Ik gebruik hem af en toe om Netflix op te kijken en gezien ik ook dat niet zoveel doe, is het meer een “hebbedingetje” geworden dat ik toevallig heb omdat iemand het mij cadeau deed.

Stel je dus de vraag of je ze allemaal nodig hebt, of kan je best leven met maar 1 versie of maximum 2?

Lijstje van nutteloze dingen: attitudes die je niet nodig hebt.

Mensen hebben veen nutteloze dingen die ze niet nodig hebben of niet gebruiken. Helaas hebben we ook heel veel nutteloze gedachten, attitudes en dingen die we doen die niet goed zijn voor ons. Nutteloze dingen kunnen dus ook dingen zijn die jij doet, denkt, voelt of probeert te verwezenlijken.

Ik geef je hier vijf voorbeelden, maar geloof me vrij als ik zeg dat er nog véél andere dingen zijn die helemaal nutteloos zijn. Bekijk dus eens grondig jouw gedrag. Jouw manier van denken. Hoe jij handelt en denkt. Hoe jij in het leven staat. En probeer daar mee aan de slag te gaan.

1. Vergelijkingen.

Het is dan geen ding dat je bezit maar het zijn wel dingen die je elke dag in jouw hoofd meedraagt. Je bent er dus mee bezig! Het is aanwezig en het kan ongetwijfeld zorgen voor ballast in jouw leven. Daarom is het belangrijk om er even aandacht aan te besteden!

Nummer 1 van nutteloze dingen: Stop met jezelf te vergelijken. Je bent immers goed zoals je bent.

nutteloze dingen

Vergeet niet dat iedereen anders is. Je bent zoals je bent en je hoeft je echt niet te gaan aanpassen aan de mening van de buurvrouw? Mijn God zeg stel je voor! Wat een stress! Waar zou het dan naartoe gaan. Jij leeft jouw leven. Het is uiteraard jouw opdracht om dat leven zo goed mogelijk in te vullen en het zo mooi mogelijk te maken.

Sta in dienst van andere mensen. Help mensen, ga vooruit, wees liefdevol eerlijk en warm, maar blijf wie je bent. Je bent niet minder dan een ander. Misschien dat de buurvrouw het verder brengt dan jij op dit moment, maar jouw tijd komt wel. Jij bent exact waar je moet zijn op het moment dat je er bent. 

Laat los wat andere mensen van je denken of over jou zeggen. Dat heeft toch geen enkele zin. Iedereen mag een mening hebben, daarom mogen we ook gaan stemmen. Maar daar blijkt meestal dat het overgrote deel van de mensen niet bezig is met de écht belangrijke dingen.

Lees ook:

2. Troep!

Nummer 2 van nutteloze dingen is het eten van troep!

Jouw lichaam heeft echt geen ongezond eten nodig. Ik kan er jou veel over vertellen maar de basis is heel erg simpel. Schrap de troep. Haal de suiker uit jouw voedingspatroon. Je wordt er ziek, donker en depressief van. Dat kan immers niet de bedoeling zijn.

Het is belangrijk dat je in deze positieve mindset gaat zitten. Geen troep, geen rommel, geen gedoe. Steek je koelkast vol met gezond voedsel. Met hele, verse en volle voedingsmiddelen. Groenten, fruit. Vers van bij de boer. Of van de supermarkt. Dat maakt niet uit, wat jij het makkelijkst vindt.

Eet zonder suikers, geniet van gezonde voeding. Maak sappen en smoothies. Maak heerlijke koolhydraatarme recepten. Geniet van een lekker stuk fruit. Soms lijkt het alsof dat stuk chocolade, de zak chips of die krokante wafeltjes jou lekker op pad gaan helpen naar een beter gevoel, maar niets is minder waar.

Jouw lichaam en jouw geest hebben alleen maar gezonde voeding nodig. Niets meer en niets minder. Hoe sneller jij jouw lichaam goed gaat voeden, hoe sneller jij je beter en sterker zal gaan voelen!

Lees ook:

3. Negativiteit.

Als er één ding is waar je absoluut vanaf moet raken, dan is het wel negativiteit. Negativiteit in jouw omgeving slokt je op. Dat is nergens goed voor. Ben je zelf negatief? Ga dan positief denken! Werk hieraan, iedereen kan dat, maar het is wel een werkproces.

Het is zeer belangrijk om jouw mindset te veranderen. Als je van nature eerder negatief bent ingesteld is het erg goed om hier iets aan te doen. Ga ermee werken. Pak het aan. Leer jezelf zo in te stellen dat je in alles iets positief ziet. Het is niet moeilijk, het vraagt wel doorzettingsvermogen!

Ben je al positief ingesteld? Goed zo! Blijf dat, werk zo verder en zorg ervoor dat je alle mensen die jou negativiteit brengen verwijdert uit jouw leven. Het zorgt voor rust en vrede en zo kan jij verder werken met jezelf in harmonie.

Lees ook :

4. Lui zijn.

nutteloze dingenJa vaak hebben we het gevoel dat het erg leuk is om een hele dag op de bank te liggen en niets te doen. Beetje netflix kijken, wat youtube filmpjes er doorheen zeulen…

Maar is dat een leuke zinvolle dag dan? Ga je zo in de avond dan lekker naar bed toe? Nee toch!

Het is echt wel belangrijk dat je jouw leven zinvol invult. Hoe je dat doet is voor ieder wat anders, maar een hele dag hangen en niets doen, brengt je niet verder. Sta in dienste van jezelf en van anderen en je leven krijgt zoveel meer betekenis.

Onze tijd op deze aarde is beperkt. Je leeft heus niet voor eeuwig toch? De momenten die jou gelukkig maken en die je het meest bijblijven dat zijn echt niet de momenten dat je lekker lui op de bank ligt te liggen!

Je mag uiteraard een keertje lekker ontspannen en genieten, maar overdrijf niet. Ontspanning is voor momenten na het harde werk. Werk hard, bouw iets op, maak iets voor jezelf en van jezelf en ga daarna even lekker ontspannen zodat je er terug tegenaan kan.

Wees hard en streng voor jezelf! Zo krijg je een succesvol leven waar je gelukkig mee kan zijn.

Lees ook:

5. Waardering van anderen.

Ach, waarom vinden we het toch allemaal zo belangrijk om te horen dat wij slim, rijk, interessant en leuk zijn? Is het zo belangrijk wat een ander van je denkt? Of kan je lekker in de spiegel kijken en daar helemaal tevreden mee zijn? Wat andere mensen denken is ONBELANGRIJK.

Het is daarom wel goed dat je dat leert loslaten! Het houd je tegen in jouw vrijheid en in jouw eigen groeien. Het is niet belangrijk wat andere mensen van jou denken, het is wél belangrijk wat jij voelt over jezelf en jouw manier van leven!

Houd je niet bezig met achter goedkeuring te hengelen van anderen. Hoeveel vriendjes jij hebt op Facebook is heus geen waarde-oordeel van jezelf. Wat dat betreft zou het zelfs beter zijn om dat Facebook account te schrappen en te deleten. Weg met die rommel.

De enige mening die belangrijk is, is die van jezelf. Zelfliefde heet dat. Jezelf graag zien en voor jezelf zorgen is belangrijk. Wees streng maar rechtvaardig. Weet vanbinnen dat je goed bent zoals je bent! Recht in de spiegel kunnen kijken en lief zijn tegen jezelf , dat is het enige wat belangrijk is en leer van je fouten.

Lees ook:

Conclusie: Nutteloze dingen.

We denken vaak dat we dingen nodig hebben om gelukkig te zijn maar is dat dan ook echt zo? We hebben eigenlijk niet zo heel veel nodig om gelukkig te zijn. De aanwezigheid van de hoogstnoodzakelijke dingen is genoeg. Door dat te weten, kan je er ook naar handelen.

Een mens die beseft dat hij genoeg heeft, is vaak gelukkiger dan een mens die denkt steeds meer nodig te hebben. Stel voor jezelf de vraag wanneer jij genoeg hebt. Wanneer is het voor jou genoeg en wat levert een nieuwe aankoop op?

Maak van jezelf een prioriteit, werk aan je geest en je lichaam en kom tot rust. Zo zal je makkelijker vrede kunnen nemen met jezelf en jouw omgeving en heb je minder behoefte om eventuele “gaten” te gaan opvullen met dingen of attitudes die je beter kwijt bent.

Wil jij minder stress, minder zorgen? Leren om dingen los te laten en écht te genieten van jouw leven? Gewoon simpelweg gelukkig zijn? Dan is dit e-book zeker iets voor jou!

Ja! Ik wil simpelweg gelukkig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *